INTERVIEW Adam Broomberg og Oliver Chanerin

INTERVIEW Adam Broomberg og Oliver Chanerin

Fotografiet, en illusjon.

 

Den konseptuelle kunstner duoen Adam Broomberg og Oliver Chanerin samlet bilder til deres fotobok Holy Bible fra bildearkivet Archive of Modern Conflict i London. Samlingen eksisterer av over tre millioner bilder - samlet og drevet av Timothy Prus.

 

Archive of Modern Conflict er det største fotoarkivet i verden; bildene er av vold, ulykker og det absurde i krig fra alle tidsepoker representert bredt internasjonalt. Det er en blanding av sjeldne bilder fra Nazister i krig og lek, bilder med en tydelig seksuell og voldelig innhold, politi register blandet med uskyldige ferie bilder fra ulike familier fra det daglige liv.

 

For Broomberg og Chanerin var det viktigste med arkivet at de har en unik neste uoffisiell versjon av ulike historier, for eksempel en stor samling av Nazi soldaters personlige album hvor en ser unge menn som viser sårhet ovenfor hverandre og deres barn, historier som vi aldri har blitt presentert før. Tilsvarende bilder av overdådige middager i Lodz Ghetto øyeblikkene før deportasjon. Arkivet viser oss alternative og nyansert historier, ett alternativ til de sanksjonerte historier av konflikt som vi har blitt matet med og som har formet vår forståelse av moderne konflikt.

 

Timothy Prus kaller arkivet en samling av historier. Bildene til arkivet har blitt funnet på loppemarked, igjennom internett, foto forhandlere, samtidige som de blir gitt en god del av bildene. Alt er av interesse, hvor særere bildene er hvor mer interessante og verdifylt finner Prus de, arkivet fortsetter bare å vokse. De er selektive på hvem som får komme å se arkivet og hvem de ønsker å samarbeide med.

-       AMC var veldig imøtekommende og sjenerøse, de ønsket å samarbeide med oss, var veldig sjenerøse, å ga oss tilgang til hele arkivet, sier Broomberg og Chanerin.

Dette mye for deres begeistring og faglig interesse for arkivet, og med deres publikasjons prosjekt Holy Bible kunne de også legge til ny informasjon til samlingen.

 

Broomberg og Chanerin ble inspirert til å samle bilder til Holy Bible fra arkivet AMC da de var i Bertolt Brecht arkiv i Berlin å fikk se Brecht personlige Bibel.

-       Bibelen  fanget vår oppmerksomhet fordi det hadde et fotografi av en racerbil limt fast til forsiden. Da vi så gjennom boken fant vi flere bilder limt inn på sidene, og han hadde samtidig understreket deler av teksten. Senere leste vi en tekst av den radikale israelske filosofen Adi Ophir, kalt 'Divine Void ", som tyder på at Gud åpenbarer seg hovedsakelig gjennom handlinger av katastrofe, dette plasserer Bibelen selv som en lignelse for fremveksten av moderne styresett. 'Divine Void' ble veiledningsteksten for arbeidet og teksten understreker hvilke bilder vi koblet sammen hvilke tekst. Koplingene resonere på noen måte håper vi, og sammenhengen vokste og forandret seg igjennom hele prosessen.

Holy Bible ligner struktur og størrelse på Bibelen og det er festet bilder oppå teksten samtidig som noe av teksten er understreket. De samlet til sammen rundt ti tusen bilder fra arkivet før de gjorde en ferdig redigering ned til 615. Bildene ble valgt utfra sammenhengen mellom ord og bilder som var den dominerende faktor, slik at de kunne forme en helhet på en side.

        - Vi gikk igjennom Bibelen mange ganger, frem og tilbake mellom bilde og tekst, og utforsket spenningen mellom de to, og valgte til slutt det som samsvarte.

De understrekende setningene fungerer som en slags bildetekst for bildet, kun indirekte ved at de tilbyr en måte å lese teksten på, istedenfor en forklaring. Teksten tilbyr en klarhet i noen av bildene, mens i andre gjør de bildene mer komplekse. Broomberg og Chanerin forklarer at ord er ofte gitt som kontekst for ett bilde, og bilder fungerer som ett bevis, det er dermed en interessant faktor å utforsker de allerede eksisterende forholdene igjennom konteksten Archive of Modern Conflict.

 

Bredden og vidden til de utvalgte bildene inkluderer detaljer om at Archive of Modern Conflict og alle andre arkiver i seg selv er fotografiske prosjekter på ett Bibelsk skala med skjulte ideologier.

-       Bildene vi har brukt er en advarende fortelling om det forførende fare for fotografiet.

Arkivet viser, igjennom ti tusener av uensartet bilder, den menneskelige trang for å dokumentere en handling i livet. I alle ledd, i alle forkledninger, og på alle skalaer. For utvelgelsen til Holy Bible ble bilder av hverdagslige hendelser valgt ut, hendelser som også er vesentlige å huske.

-       Vi inkluderte det magiske triks i å fremheve disse, de fungerer som ett pusterom: de fungerer neste som ett motstykke til de ekstremt voldelige dokumentene.

Disse tilsynelatende godartet bildene viser at alle disse bildene, selv de mest sjokkerende og frastøtende, er alle laget, alle skapt. Det er alt en illusjon.

 

Broomberg og Chanerin finner det merkelig at folk ser ut til å bli mer sjokkerte over voldelige bilder enn voldelige ord, de mener at hvor sjokkerende en finner bildene, så er de ingenting i forhold til teksten i seg selv. Bildet og tekst sammenhengen på sidene skal tvinge leseren til å utforske sin egen forståelse av den enkeltstående fortellinger, følelser og opplevelser. Prosjektet Holy Bible skapte en ny måte å se på teksten som de begge har vokst opp til å lese, Bibelen har nå skiftet helt mening for dem.

- Når det er noe du har blitt lært i en ung alder kan det bli sett på som propaganda, og skaper en veldig forskjellig opplevelse da en som voksen kommer tilbake til det.

 

Med mange av fotografiene en finner i Holy Bible så er meningen med de noe som er tillagt etter hendelsene. Noen av fotografiene er kjedelige, andre er i en stor utstrekning  sjokkerende, mens deres innvirkning varierer kontekstuelt.

- Vanligvis, bilder av krig blir sanksjonert over tid: når konflikter oppstår blir mange bilder sirkulert, men ettersom tiden går fokuseres det gradvis rundt ett 'ikonisk' bilde, et bilde som kommer til å representere den aktuelle konflikten.

Institusjoner får makt ved å utnytte dette ved å bruke og gjenbruke slike bilder i media, inntil offentligheten har forstått forbindelsen. Holy Bible viser oss andre bilder, bilder som har blitt dyttet på utsiden av det aksepterte bilde av konflikt og det er disse fortellinger, følelser og opplevelser Broomberg og Chanerin ønsker å vise.

 

Deres neste prosjekt bygger på Joseph Hellers bok Catch-22.

-       Boken ble adoptert til en film av Mike Nichols, filmet i Guyamas, rett på utsiden Mexico City. Under filmingen krasjet Nichols ett av B25 bombefly, i en berømt scene der Milo Minderbinder forklarer oberst Cathcart betydningen av prisen på et egg.

Catch-22 blir sett på som det beste eksempelet av anti-krigs litteratur, samtidige som den er en sviende dom over den globale kapitalismen og farene ved ett ukontrollert kommersiell virksomhet. De reiser til Guyamas  i Mexico denne våren for å grave opp flyet, og kombinere restene de finner med utkast fra selve filmen hentet fra Paramount Studios arkivet for så å lage en utstilling.

- Vi har snudd en fiksjonsfilm satt i andre verdenskrig i Italia til en naturdokumentar satt i 1968 Mexico. Film opptakene viser ett uberørt landskap - svært annerledes enn den nåværende meksikanske kysten. For oss skjønnheten i alt dette er at uansett hvor konseptuelt et prosjekt, film, eller fotografi er det blir alt med tid ett dokument.

 

Published in Objektiv #9 Archive Art, May, 2014